Thursday 26 January 2012

Kek Kukus Mata Kucing

Recipe Kek Mata Kucing ni, SalM ambil from http://sue-hasue.blogspot.com/2010/02/kek-mata-kucing-kukus.html .
SalM guna 1/2 ingredient je.



Ingredients:

  • 225g Mentega
  • 70g Sugar
  • 5 Egg Gred A / B
  • 190g susu pekat manis ( 1/2 tin kecil)
  • 100g serikaya
  • 100g horlicks(1/2 packet kecil)
  • 170g tepung hongkong/Tepung gandum
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1/2 botol browning sugar (50g)
3 Steps Directions

1.BEAT:
1- Pukul Mentega & sugar hingga putih (2) .
3.Masukkan telur satu persatu
4. Serikaya, susu manis, horlick.
5.Tepung Hong Kong or Tepung gandum & esen vanilla.
6.Lastly browning sugar.


2.KUKUS: Panaskan pengukus before you beat the ingredient and gris loyang dengan mentega & tepung supaya kek tak lekat pada loyang. Kukus for 3-4 hours.(If kek di makan untuk 2-3 days, cukup kukus for 2hr or hingga masak)<<-- From KakHasue, SalM ikut je, maklum lah buak baru belajar.I just kukus for 2 jam, sekejap abis coz my son makan for bekal Sekolah everyday.

 
Sorry, SalM lupa snap pic yg pour in the loyang.
3.SEJUKKAN: After masak, let it sejuk for a wild before ngap ngap... Slurp..... nyam.. nyam... TQ hope you like the kek.

My second attempt to masak kek Mata Kucing :( tak hensem, kena wap air dari kukusan.
Anyway tetap sodap di makan...


LESSON LEARN: Before kukus, tutup loyang dengan aluminum foil untuk mengelakkan air kukusan menitis ke dalam kek. Contoh je macam gambar di atas, kehabisan aluminum foil. Another tips from other sisters, they kukus pakai plastic container putih yg pakai buang ( microwave safe) lagi senang dah ada penutup. Isi loyang half full saja, if 3/4 full, bila kek kembang akan kena aluminum foil cover.

No comments:

Post a Comment